Coastele de porc sunt cel mai gustos atunci cand sunt servite cu un sos care se potriveste perfect. Desi sosurile pe baza de rosii, miere sau mustar sunt excelente alegeri, exista multe alte optiuni savuroase. Am selectat 15 retete care vor amplifica experienta gustativa a coastelor de porc prin combinatii de condimente si arome surprinzatoare.
Indiferent daca preferati sosurile dulci, picante, acrisoare sau umami, veti gasi ceva pe gustul vostru in selectia noastra. Va invitam sa explorati noile idei si sa va delectati cu coasta perfecta. Bucurati-va de aceasta experienta culinara plina de savoare!
1. Sos de mustar cu miere pentru coaste de porc
Un clasic aromat care intotdeauna completeaza perfect coastele de porc.
Veti avea nevoie de: 2 linguri de miere, 2 linguri de mustar, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de suc de lamaie, condimente.
Mod de preparare : Amestecati bine toate ingredientele pentru sos pana cand se omogenizeaza. Condimentati-l dupa gust.
2. Sos tkemali pentru coaste de porc
Prunele de cirese sunt cele mai bune, dar puteti folosi orice prune daca doriti.
Veti avea nevoie de: 1 kg de prune, 1 legatura de coriandru, 2 crengute de menta, 1 lingura de hmeli-suneli, 1 capatana de usturoi, sare, piper rosu iute.
Preparare : Umpleti prunele cu putina apa, fierbeti-le pana se inmoaie, scurgeti lichidul si frecati pulpa printr-o sita. Se piseaza frunzele de menta, usturoiul si coriandrul intr-un blender. Adaugati-le la piureul de prune impreuna cu condimentele. Fierbeti sosul pana se ingroasa la foc mic.
3. Sos Sacebeli pentru coaste de porc
Un reper al bucatariei georgiene si unul dintre cele mai bune sosuri de rosii din lume.
Aveti nevoie de: Otet de porumb, sos de legume, sos de cartofi, sos de cartofi, sos de cartofi si sos de carne: 1 cana de sos de rosii, 1/4 cana de apa, 3 catei de usturoi, 100 g de ajika, 3 g de patrunjel, 3 g de coriandru, 1 g de marar, condimente.
Preparare : Se toaca usturoiul si toate ierburile si se amesteca totul cu sosul de rosii, ajika si condimente dupa gust. Se dilueaza sacebeli cu apa pana la consistenta dorita.
4. Sos cremos de parmezan pentru coaste de porc
In sosul gata preparat puteti adauga niste ierburi tocate sau ierburi aromate.
Veti avea nevoie de: 1 lingura de unt, 3 catei de usturoi, 60 ml de vin alb sec, 240 ml de smantana 33-35%, 50 g parmezan, 120 ml de bulion, condimente.
Preparare : Prajiti usor usturoiul tocat in unt. Se toarna vinul si se fierbe sosul timp de aproximativ 2 minute. Adaugati smantana, bulionul, condimentele si parmezanul ras si fierbeti pana cand devine omogen si gros.
5. Sos de ciuperci pentru coaste de porc
Acest sos gros si aromat va merge bine cu coastele de porc consistente.
Veti avea nevoie de: 300 ml smantana, 200 g ciuperci, 30 g unt, 20 g branza tare, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 lingura de faina, condimente.
Mod de preparare : Tocati foarte marunt ceapa, usturoiul si ciupercile si prajiti-le aproape perfect in unt. Se adauga faina si se amesteca. Se toarna smantana, se adauga condimentele si branza rasa si se fierbe sosul pana se ingroasa.
6. Sos picant pentru coaste de porc
Picanteria sosului variaza independent, schimband cantitatea de piper.
Veti avea nevoie de: 500 g rosii, 300 g ardei gras, 1-2 ardei iute rosu, 3 catei de usturoi, 1 lingurita de zahar, condimente.
Preparare : Se curata rosiile de pielita si ardeii de seminte. Se macina toate ingredientele intr-un blender pana la omogenizare si se fierbe sosul timp de aproximativ 10-15 minute, dupa ce a dat in clocot, pana se ingroasa.
7. Sos de soia si miere pentru coaste de porc
Un astfel de sos se prepara cel mai bine in grasimea care ramane dupa ce ati prajit carnea.
Veti avea nevoie de: Otet de carne de vita si de otet: 4 linguri de sos de soia, 4 linguri de miere, 1 lingura de unt, 4 linguri de suc de lamaie, condimente.
Preparare : Se incalzeste o tigaie cu ulei sau grasime, se adauga mierea si sosul de soia si se amesteca. Adaugati untul, sucul de lamaie si condimentele, iar sosul se fierbe cateva minute.
8. Sos de gratar pentru coaste de porc
Ei bine, doar o varianta perfecta de sos pentru mancaruri calde din carne!
Veti avea nevoie de: 300 g rosii, 50 g prune uscate, 1 lingura de zahar, 10 g ardei iute, 4 catei de usturoi, condimente.
Preparare : Se inmoaie prunele uscate in apa clocotita timp de 5 minute si se taie marunt. Se curata si se taie marunt rosiile, se toaca marunt usturoiul si ardeiul iute. Se amesteca totul, se aduce la fierbere, se asezoneaza sosul si se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic. Se amesteca cu un blender daca se doreste.
9. Sos de vin pentru coaste de porc
Sos de vin rosu aromat, care pune perfect in valoare coastele.
Veti avea nevoie de: 500 ml de vin rosu sec, 2 salote, 1 legatura de patrunjel, 40 g de unt, 1,5 linguri de ulei de masline, 1 lingura de faina, condimente.
Mod de preparare: Prajiti salota tocata in ulei de masline pana cand devine aurie. Se toarna vinul si aproximativ 150 ml de apa si se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Prajiti separat faina in unt si adaugati-o treptat in ceapa, amestecand. Se condimenteaza sosul si se adauga ierburile tocate.
10. Sos din ketchup si maioneza pentru coaste de porc
Cel mai simplu sos din ingrediente care se gasesc cu siguranta in frigiderul tau.
Veti avea nevoie de: 1: 150 g ketchup, 150 g maioneza, 1 castravete, 3 catei de usturoi, ierburi aromatice, condimente.
Preparare: Taiati fin sau dati pe razatoare castravetele, tocati marunt usturoiul si ierburile. Se amesteca toate ingredientele si se condimenteaza sosul dupa gust.
11. Sos de fructe de padure pentru coaste de porc
Un sos foarte rafinat, pe baza de coacaze negre si vin.
Aveti nevoie de: 250 g coacaze negre, coaja de la 1 lamaie, 150 g zahar, 150 ml vin rosu sec, condimente, 4 frunze de menta.
Preparare : Se toaca coacazele negre intr-un blender, se adauga coaja de lamaie, zaharul, vinul si condimentele. Se aduce la fierbere si se fierbe sosul timp de 7-10 minute. Se adauga menta tocata si se ia sosul de pe foc. Strecurati-l printr-o sita, daca doriti.
12. Sos armean pentru coaste de porc
Obtii un sos aromat pe baza de pasta de rosii cu coriandru.
Aveti nevoie de: 70 g pasta de rosii, 100 ml apa, 20 g coriandru, 60 g ceapa, 2 catei de usturoi, 1 lingurita de zahar, sare si condimente fiecare, 10 ml ulei de masline.
Preparare : Se toaca marunt ceapa, usturoiul si coriandrul. Apoi se piseaza usor usturoiul si coriandrul intr-un mortar, se adauga ceapa si se amesteca cu uleiul de masline. Adaugati pasta de tomate si condimentele si adaugati treptat apa pana la consistenta sosului dorit.
13. Sos de mustar pentru coaste de porc
Cel mai adesea sosul de mustar se face cu miere, dar aceasta reteta fara ea.
Veti avea nevoie de: – Otet de porumb: 2 linguri de mustar, 400 ml de bulion, 2 linguri de faina, 2 linguri de unt, 2 linguri de smantana, 1 lingura de suc de lamaie, 1 galbenus de ou, condimente.
Mod de preparare : Se prajeste faina in unt pana se rumeneste. Se toarna bulionul, amestecand constant, se aduce la fierbere si se condimenteaza. Bateti galbenusul de ou, mustarul, smantana si sucul de lamaie cu un mixer pana cand devin pufoase. Se combina cu stocul si se fierbe impreuna la foc mic, amestecand fara a aduce la fierbere. Se ia sosul de pe foc si se serveste.
14. Sos de bere pentru coaste de porc
Se dovedeste mai bun pe baza de bere neagra, cu o aroma stralucitoare.
Veti avea nevoie de: 200 ml de bere, 1 ceapa, 1,5 linguri de faina, 30 ml de ulei vegetal, condimente.
Preparare : Taiati si prajiti ceapa in ulei pana se rumeneste. Adaugati faina si condimentele si amestecati. Se toarna berea si se fierbe sosul timp de 3-4 minute la foc mic, amestecand.
15. Sos pe chefir pentru coaste de porc
Un sos alb si usor care se potriveste armonios cu carnea de porc si coastele.
Aveti nevoie de: Otet, sos de cartofi prajiti si de otet: 200 ml de chefir, 100 g smantana, 1 castravete, 1 buchet de verdeturi, 3 catei de usturoi, condimente.
Preparare : Radeti castravetele, tocati usturoiul si ierburile si amestecati totul cu smantana si chefir. Se condimenteaza sosul dupa gust si se serveste.