Nu exista gustare mai satisfacatoare decat un biscuite crocant, sarat sau dulce, proaspat scos din cuptor. Aceasta reteta simpla, cu ingrediente accesibile, este perfecta pentru a prepara rapid biscuiti deliciosi cu unt pentru micul dejun, gustare sau ca desert. Iata cum prepari cu succes acasa biscuiti pufosi si aromati.
Ingrediente:
- 320g faina
- 150g zahar
- 1 plic praf de copt
- 1 si 1/2 lingurita sare kosher
- 230 grame unt, taiat cubulete
- 85g unt, topit
- 180g lapte batut, de la frigider
Metoda de preparare:
- Incalzeste cuptorul la 180°C si asaza o tava cu hartie de copt.
- Intr-un bol, combina faina cu zaharul, praful de copt si sarea. Amesteca foarte bine ingredientele uscate.
- Adauga untul topit si incorporeaza-l printr-o noua omogenizare.
- Completeaza cu restul de unt rece, taiat in cubulete. Framanta energic compozitia, pana obtii un aluat bine legat si omogen.
- Cu o furculita, incorporeaza laptele batut, fara a mai framanta prea mult aluatul. Doar homogenizeaza laptele cu blandete.
- Imparte aluatul in 24 de bile de marimi egale. Modeleaza bile rotunjite, ungand usor mainile cu putin unt topit, daca aluatul este prea lipicios. Daca compozitia devine prea moale, pune bilele la racit 15-20 minute.
- Asaza bilele de aluat in tava si coc 25-30 de minute, pana capata o frumoasa culoare aurie.
- Imediat dupa scoaterea din cuptor, unge biscuitii cu unt topit si presara sare sau zahar pudra.
- Poti servi biscuitii calzi, aburind sau reci, simpli ori insotiti de branza, miere ori dulceata.
Sfaturi si trucuri:
- Pentru biscuiti fragezi, foloseste unt rece, direct de la frigider. Aluatul trebuie sa fie tare inainte de coacere.
- Poti inlocui o parte din faina cu amidon de porumb pentru biscuiti si mai pufosi.
- Adauga vanilie, scortisoara sau coaja de lamaie pentru aroma.
- Modeleaza forme amuzante din aluat cu formule sau ustensile de bucatarie.
- In loc de lapte, poti folosi iaurt sau smantana pentru biscuiti mai umezi si moi.
- Pentru varianta dulce, presara zahar tos in loc de sare dupa ce i-ai scos din cuptor.
- Pastreaza biscuitii in recipient inchis, la temperatura camerei, pana la o saptamana.
Beneficii si atentionari:
Biscuitii preparati in casa au dezavantajul unui continut mai ridicat de grasimi si zahar decat variantele cumparate, insa au multe beneficii:
- Poti controla cantitatea si calitatea ingredientelor, evitand aditivii artificiali.
- Sunt mult mai aromati si fragezi, fiind preparati proaspat.
- Ii poti personaliza cu arome sau toppinguri preferate.
- Confectionarea lor este o activitate distractiva alaturi de copii.
Chiar si o portie mica de biscuiti acasa este o gustare delicioasa si satisfacatoare. Important este sa-i consumi cu moderatie si sa-i integrezi intr-o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si proteine sanatoase.
Intrebari frecvente:
- Cum pastrez mai mult timp biscuitii proaspeti? Cel mai bine este sa-i depozitezi intr-un recipient inchis ermetic, departe de umezeala si lumina.
- Se pot congela biscuitii cu unt? Da, se congelaza foarte bine timp de 2-3 luni. Incalzeste-i treptat la temperatura camerei inainte de servire.
- De ce se intind biscuitii in timpul coacerii? Cauza este de obicei prea multa faina in aluat sau coacerea la temperatura prea mare.
- De ce ies biscuitii tari sau crocanti? Fie aluatul a fost insuficient framantat, fie au stat prea mult la copt.
- Cum fac sa am margini rotunjite la biscuiti? Foloseste o forma sau un pahar pentru a-i modela uniform. Presara putina faina pe forma daca aluatul este prea lipicios.