Astazi vreau sa impartasesc cu voi reteta mea preferata pentru o budinca cremoasa si aromata de orez. Este ideala pentru micul dejun sau ca desert dupa o masa copioasa.
Budinca de orez este unul dintre acele feluri de mancare care iti aduc un zambet pe buze si o stare de bine. Are un gust dulce, fin, care te duce cu gandul la copilarie. In plus, este usor de preparat din ingrediente simple.
Va invit sa descoperiti cum prepar aceasta budinca delicioasa! Vom trece prin lista de ingrediente, metoda de preparare pas cu pas si cateva sfaturi care fac diferenta.
Asadar, haideti sa incepem!
Ingrediente
Pentru a prepara aceasta reteta vei avea nevoie de:
- 1 cana gris
- 2 litri lapte
- 3-4 oua
- 1 cana zahar
- 100 g unt (80 g pentru budinca, 20 g pentru uns tava)
- 2-3 linguri smantana
- 2-3 linguri firimituri de paine
- 1 praf de sare
Cum se prepara
Iata cum se prepara budinca de gris, pas cu pas:
- Se fierbe laptele, apoi se adauga grisul intr-un jet subtire, amestecand mereu. Se gateste la foc mic circa 15 minute, pana se ingroasa compozitia.
- Se adauga untul in terciul obtinut, sare dupa gust si se amesteca bine.
- Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin spumoase. Albusurile se bat intr-o spuma ferma.
- Galbenusurile se amesteca cu grisul, apoi treptat se incorpora si albusurile batute. Se omogenizeaza bine compozitia.
- Se unge o tava de copt cu restul de unt si se tapeteaza cu firimiturile de paine. Se toarna in tava compozitia de budinca.
- Deasupra se intinde un strat subtire de smantana. Se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30 de minute.
- Cand budinca este rumenita si s-a intarit, se scoate din cuptor. Se lasa putin la racit, apoi se serveste calda, cu gem, dulceata sau sirop de fructe.
Iata ca am obtinut o budinca delicioasa, cremoasa si aromata! Simplu de preparat, cu siguranta va va incanta intreaga familie.
Sfaturi si trucuri
Pentru o budinca de gris perfecta, iata cateva sfaturi utile:
- Foloseste lapte integral sau smantana pentru o budinca mai cremoasa.
- Adauga vanilie, scortisoara sau coaja de lamaie pentru un plus de aroma.
- Daca vrei o budinca mai consistena, adauga un ou in plus. Pentru una mai moale, mai putin ou.
- Ai grija sa nu se prinda de fundul tavii. Unge bine cu unt si tapeteaza cu firimituri inainte de a turna compozitia.
- Serveste imediat ce scoate de la cuptor, cat mai calda. Se raceste repede si isi pierde din cremozitate.
- Orneaza cu fructe proaspete, gem sau sirop. Pofta buna!
Beneficii si atentionari
Budinca de gris este un desert satios si energizant. Contine multe vitamine din lapte, oua si faina de gris. Este usor de digerat si hranitor.
Totusi, cei cu intoleranta la lactoza ar trebui sa evite aceasta reteta, deoarece contine lapte. De asemenea, nu este recomandata persoanelor care tin diete cu restrictii de carbohidrati, deoarece grisul este bogat in amidon.
In rest, poate fi savurata ocazional de toata lumea. Este un desert rapid, simplu si delicios.
Intrebari frecvente
Se poate face budinca de gris si din lapte vegetal?
Da, se poate folosi lapte de cocos, migdale sau ovaz pentru o varianta vegetariana.
Cat timp se pastreaza budinca de gris?
Este recomandat sa o consumi proaspata, imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor. Daca ramane, o poti pastra la frigider maxim 1-2 zile.
Ce se poate pune in loc de gris pentru aceasta reteta?
In loc de gris se poate folosi orez, gris de porumb sau chiar faina de porumb pentru aceasta reteta de budinca.
Se poate face budinca de gris si la cuptor cu microunde?
Da, se poate coace la microunde in jur de 10 minute, la putere mare. Trebuie sa amesteci compozitia la jumatatea timpului pentru ca se incalzeste neuniform.
Ce se intampla daca se taie budinca de gris sau iese prea lichida?
Daca budinca iese prea moale, lichida, inseamna ca are prea mult lapte. Data viitoare pune putin mai mult gris sau mai putin lapte.
Sper ca v-am dat pofta de o budinca cremoasa! Reteta este usor de urmat, asa ca va incurajez sa o incercati. Spor la gatit!