„Red Velvet Cake” este un tort de renume mondial, a cărui trăsătură distinctivă este culoarea neobișnuită a straturilor de tort – de la roșu aprins la roșu-maro. Această culoare se obține prin adăugarea de colorant alimentar în aluat. Crema de branza este folosita in mod traditional ca umplutura.
Pentru prăjitura veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru blat:
- 250 g făină de grâu
- 300 g zahăr
- 240 ml zară (moiajă)
- 115 g unt
- 2 ouă de găină
- 15 g cacao pudră
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță sifon
- 1/2 linguriță oțet de mere 6%
- 1/2 linguriță sare fină
- vanilină cât vârful unui cuțit
- colorant alimentar roșu, în funcție de tipul folosit, de la 1/2 linguriță până la 2 linguri
Pentru cremă:
- 400 ml smântână 33% grăsime
- 250 g brânză mascarpone
- 220 g cremă de brânză
Pentru lapte de unt:
- 240 ml lapte sau chefir cu 3% conținut de grăsime;
- 1 lingura. lingura de otet de mere sau suc de lamaie.

Instrucțiuni de preparare
Mai întâi, pregătiți zară. Pentru aceasta, amestecați laptele sau chefirul cu oțet și lăsați la frigider circa 10 minute. Cernați făina prin sită împreună cu praful de copt, sarea și cacaoa. Scoateți untul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei până se înmoaie. Apoi, bateți-l cu mixerul la viteză mică câteva minute.
Adaugați zahărul în untul bătut și continuați să mixați până obțineți o masă pufoasă și cremoasă. Încorporați ouăle unul câte unul, bătând bine după fiecare adăugare. Adăugați vanilia și colorantul alimentar roșu, respectând indicațiile de pe ambalaj. Bateți din nou pentru omogenizare.
Incorporați treptat făina cerută prin sită și zară. Adăugați oțetul de mere spre finalul amestecării.
Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți o tavă de copt cu unt și tapetați cu hârtie de copt. Turnați jumătate din aluat în tavă și coaceți 30 minute la mijlocul cuptorului. Scoateți blatul și lăsați-l să se răcească.
După răcire, tăiați blatul în două pe lungime cu un cuțit ascuțit. Procedați la fel și cu celălalt blat. Lăsați blaturile la răcit în frigider 1 oră.
Pentru cremă, amestecați mascarpone cu crema de brânză și bateți la viteza mică până se omogenizează. Adaugați zahărul vanilat și continuați să mixați. Încorporați smântâna și bateți până obțineți o cremă densă și uniformă.
Asamblați prăjitura intercalând blaturile cu cremă. Ornați suprafața și laturile cu cremă rămasă, după gust.
Întrebări frecvente
De ce tortul Red Velvet are culoarea rosie?
Culoarea rosie distinctiva a tortului Red Velvet se datoreaza colorantului alimentar rosu adaugat in aluat. Cantitatea de colorant folosita depinde de nuanta dorita si de tipul de colorant. De obicei se utilizeaza intre 1/2 lingurita si 2 linguri. Colorantul alimentar rosu este cel care da tortului acea culoare rosie aprinsa sau rosu inchis caracteristica.
Se poate inlocui brânza mascarpone cu alt tip de brânză?
Brânza mascarpone este folosita tradițional în crema tortului Red Velvet, datorita texturii sale cremoase. Totusi, în cazul în care nu găsiți mascarpone, o puteți înlocui cu următoarele variante: 250g crema de branza proaspata; 200g telemea/cascaval cremos; 250g iaurt grecesc; 200g ricotta. Important este sa utilizati un produs cremos, cu consistenta asemanatoare mascarpone, pentru a obtine o crema fina.
Cat timp se poate pastra tortul Red Velvet?
Daca este pastrat corespunzator la frigider, tortul Red Velvet poate fi consumat proaspat timp de 2-3 zile. Pentru o pastrare mai indelungata, tortul se poate congela intreg sau pe felii, in folie alimentara, pana la 2-3 luni. La decongelare se va mentine textura initiala. Recomandabil este sa taiati tortul inainte de congelare, pentru a servi apoi felii individuale.
Se poate prepara tortul Red Velvet fara faina?
Da, se poate prepara o versiune fara faina de grau, inlocuind faina cu faina de migdale, faina de cocos sau amidon de porumb. Aluatul va fi mai fragil, asa ca veti obtine un tort mai compact. Optional, se pot adauga seminte de chia sau in pentru textura. Blaturile vor necesita o perioada mai mare de racire.
Este tortul Red Velvet potrivit pentru persoanele cu diabet?
Tortul Red Velvet traditional contine cantitati mari de zahar, asa ca nu este recomandat persoanelor cu diabet. Insa rețeta poate fi adaptata prin inlocuirea zaharului cu îndulcitori naturali precum miere, sirop de agave sau stevia. De asemenea, blatul se poate prepara cu făină integrală sau de migdale pentru un efect glicemic mai scăzut. Crema poate fi făcută din lapte vegetal. Astfel, tortul poate deveni acceptabil pentru un regim diabetic echilibrat.