In BucătărieCum se face celebrul tort Red Velvet

Cum se face celebrul tort Red Velvet

„Red Velvet Cake” este un tort de renume mondial, a carui trasatura distinctiva este culoarea neobisnuita a straturilor de tort – de la rosu aprins la rosu-maro. Aceasta culoare se obtine prin adaugarea de colorant alimentar in aluat. Crema de branza este folosita in mod traditional ca umplutura.

Pentru prajitura veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blat:

  • 250 g faina de grau
  • 300 g zahar
  • 240 ml zara (moiaja)
  • 115 g unt
  • 2 oua de gaina
  • 15 g cacao pudra
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita sifon
  • 1/2 lingurita otet de mere 6%
  • 1/2 lingurita sare fina
  • vanilina cat varful unui cutit
  • colorant alimentar rosu, in functie de tipul folosit, de la 1/2 lingurita pana la 2 linguri

Pentru crema:

  • 400 ml smantana 33% grasime
  • 250 g branza mascarpone
  • 220 g crema de branza

Pentru lapte de unt:

  • 240 ml lapte sau chefir cu 3% continut de grasime;
  • 1 lingura. lingura de otet de mere sau suc de lamaie.
Cum se face celebrul tort Red Velvet

Instructiuni de preparare

Mai intai, pregatiti zara. Pentru aceasta, amestecati laptele sau chefirul cu otet si lasati la frigider circa 10 minute. Cernati faina prin sita impreuna cu praful de copt, sarea si cacaoa. Scoateti untul din frigider si lasati-l la temperatura camerei pana se inmoaie. Apoi, bateti-l cu mixerul la viteza mica cateva minute.

Adaugati zaharul in untul batut si continuati sa mixati pana obtineti o masa pufoasa si cremoasa. Incorporati ouale unul cate unul, batand bine dupa fiecare adaugare. Adaugati vanilia si colorantul alimentar rosu, respectand indicatiile de pe ambalaj. Bateti din nou pentru omogenizare.

Incorporati treptat faina ceruta prin sita si zara. Adaugati otetul de mere spre finalul amestecarii.

Citește si...
Cum să frigeți friptura de vită perfectă, fragedă și suculentă - Ghid complet

Preincalziti cuptorul la 175°C. Ungeti o tava de copt cu unt si tapetati cu hartie de copt. Turnati jumatate din aluat in tava si coaceti 30 minute la mijlocul cuptorului. Scoateti blatul si lasati-l sa se raceasca.

Dupa racire, taiati blatul in doua pe lungime cu un cutit ascutit. Procedati la fel si cu celalalt blat. Lasati blaturile la racit in frigider 1 ora.

Pentru crema, amestecati mascarpone cu crema de branza si bateti la viteza mica pana se omogenizeaza. Adaugati zaharul vanilat si continuati sa mixati. Incorporati smantana si bateti pana obtineti o crema densa si uniforma.

Asamblati prajitura intercaland blaturile cu crema. Ornati suprafata si laturile cu crema ramasa, dupa gust.

Intrebari frecvente

De ce tortul Red Velvet are culoarea rosie?

Culoarea rosie distinctiva a tortului Red Velvet se datoreaza colorantului alimentar rosu adaugat in aluat. Cantitatea de colorant folosita depinde de nuanta dorita si de tipul de colorant. De obicei se utilizeaza intre 1/2 lingurita si 2 linguri. Colorantul alimentar rosu este cel care da tortului acea culoare rosie aprinsa sau rosu inchis caracteristica.

Se poate inlocui branza mascarpone cu alt tip de branza?

Branza mascarpone este folosita traditional in crema tortului Red Velvet, datorita texturii sale cremoase. Totusi, in cazul in care nu gasiti mascarpone, o puteti inlocui cu urmatoarele variante: 250g crema de branza proaspata; 200g telemea/cascaval cremos; 250g iaurt grecesc; 200g ricotta. Important este sa utilizati un produs cremos, cu consistenta asemanatoare mascarpone, pentru a obtine o crema fina.

Cat timp se poate pastra tortul Red Velvet?

Daca este pastrat corespunzator la frigider, tortul Red Velvet poate fi consumat proaspat timp de 2-3 zile. Pentru o pastrare mai indelungata, tortul se poate congela intreg sau pe felii, in folie alimentara, pana la 2-3 luni. La decongelare se va mentine textura initiala. Recomandabil este sa taiati tortul inainte de congelare, pentru a servi apoi felii individuale.

Citește si...
Supa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata

Se poate prepara tortul Red Velvet fara faina?

Da, se poate prepara o versiune fara faina de grau, inlocuind faina cu faina de migdale, faina de cocos sau amidon de porumb. Aluatul va fi mai fragil, asa ca veti obtine un tort mai compact. Optional, se pot adauga seminte de chia sau in pentru textura. Blaturile vor necesita o perioada mai mare de racire.

Este tortul Red Velvet potrivit pentru persoanele cu diabet?

Tortul Red Velvet traditional contine cantitati mari de zahar, asa ca nu este recomandat persoanelor cu diabet. Insa reteta poate fi adaptata prin inlocuirea zaharului cu indulcitori naturali precum miere, sirop de agave sau stevia. De asemenea, blatul se poate prepara cu faina integrala sau de migdale pentru un efect glicemic mai scazut. Crema poate fi facuta din lapte vegetal. Astfel, tortul poate deveni acceptabil pentru un regim diabetic echilibrat.

Sara Iacob
Sara Iacob
Sara Iacob este o jurnalistă dedicată, specializată în nutriție și gătit, cu o experiență solidă în jurnalism și o educație aprofundată în domeniul alimentației sănătoase. Combinând pasiunea pentru gastronomie cu cunoștințele de nutriție, ea oferă articole și reportaje de înaltă calitate, furnizând informații precise și practice. Având și competențe de bucătar profesionist, Sara conduce ateliere de gătit și seminarii interactive, îndrumând familiile spre un stil de viață sănătos și echilibrat. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și practică, articolele ei ajutând la îmbunătățirea calității vieții cititorilor prin sfaturi utile legate de alimentație, gătit, și organizarea eficientă a vieții de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...