Astazi vreau sa va impartasesc reteta mea preferata pentru macarons cu ciocolata alba. Știu ca multi se tem sa incerce aceste prajiturele franceze acasa, dar va asigur ca nu este deloc complicat daca urmati pasii de mai jos.
Macarons sau macaroons cum le mai spunem, sunt niste prajiturele rotunde, crocante pe dinafara si moi in interior. Se fac dintr-un aluat din faina de migdale, albus si zahar pudra. Apoi se umplu cu o crema delicioasa numita ganache.
De ce imi plac atat de mult macarons?
Macarons mi-au cucerit inima inca de prima data cand i-am incercat. Motivele sunt multiple:
- Au o textura unica – paietoasa si crocanta pe dinafara si pufos, fina in interior 😋
- Sunt atat de delicati si rafinati, parca facuti pentru o petrecere eleganta 🎉
- Se pot parfuma in atatea combinatii delicioase: fructe de padure, caramel, ciocolata, cheesecake etc.
- Arata ca niste bijuterii culinare cu glazura lucioasa si culori apetisante🌈
- Sunt surprinzator de usor de facut acasa, chiar si de cineva la prima incercare
Sper ca v-am convins sa incercati si voi aceasta reteta simpla de macarons cu ciocolata alba. Haideti sa vedem care sunt pasii!
Ingrediente pentru macarons cu ciocolata alba
Pentru 15-20 bucati de macarons avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 90 g faina de migdale
- 150 g zahar pudra
- 2 albusuri de ou, la temperatura camerei
- 30 de g zahar
- Colorant alimentar alb (optional)
Pentru umplutura de ciocolata:
- 140 g ciocolata alba, taiata bucatele
- 40 g lapte condensat
Cum se prepara aluatul de macarons
- Incalzeste cuptorul la 130 grade C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
- Mixeaza sau cerne printr-o sita faina de migdale cu zaharul pudra. Trebuie sa obtii un amestec fin, fara cocoloase.👌
- Adauga colorantul alimentar alb la albusurile de ou si bate spuma tare. Trebuie sa faci varfuri tari care se tin bine in sus cand tragi blenderul.🎉
- Incorporeaza in 3 etape amestecul de faina de migdale in albusurile batute. Amesteca usor cu o spatula dupa fiecare adaugare.
- Pune aluatul intr-o punga de congelator cu un colt taiat si formeaza cercuri de 4-5 cm pe tava pregatita.
- Lasa la uscat la temperatura camerei 30 minute – 1 ora. Aluatul trebuie sa faca o pojghita.
- Coace 12-15 minute. Lasa sa se raceasca complet inainte de umplere.
Cum preparam delicioasa umplutura de ciocolata
- Pune ciocolata alba intr-un bol la microunde si topeste-o in trei reprize a cate 30 secunde, amestecand intre ele.
- Adauga laptele condensat si amesteca bine pana obtii o crema omogena.
- Raceste crema de ciocolata la temperatura camerei.
- Umple jumatatile de macarons cu crema, lipeste perechi si gata!
Sper ca reteta mea simpla v-a convins ca se pot face delicios acasa. Acum haideti sa vedem care sunt micile mele secrete pentru macarons perfecti!
Sfaturi si trucuri pentru macarons reusiti
Iata cateva sfaturi care ma ajuta mereu sa am rezultate impecabile:
- Foloseste mereu albusurile de la oua de camera, nu reci din frigider. Vei obtine spuma mult mai ferma.
- Mixeaza spuma pentru minimum 5 minute pentru varfuri tari care nu cad.👌
- Nu incarca foaia cu prea multi macarons. Lasa 3-4 cm intre ei.
- Da drumul la usa cuptorului in primele minute de coacere pentru abur. Ajuta la crestere.
- Nu desface niciodata macaroon-urile de pe hartie pana nu s-au racit complet.
Acestea sunt secretele mele, sper ca va vor ajuta si pe voi sa faceti acasa macarons ca la patiserie!🧁
Beneficii pentru sanatate ale macarons
Desi par o delicatesa rafinata, macaroons sunt surprinzator de sanatosi:
- Contin migdale, o sursa excelenta de proteine vegetale, grasimi sanatoase, vitamina E, calciu si antioxidanti. Ajuta la sanatatea inimii si sistemului imunitar.
- Zaharul din reteta este intr-o cantitate moderata. Un macaroon are aproximativ 2 g zahar, echivalentul unei lingurite.
- Au un continut scazut de carbohidrati rafinati si zero gluten, ideali pentru diete speciale.
- Energia lor provine in mare parte din grasimile sanatoase ale migdalelor. O portie are doar 120 de calorii.
Asadar, nu ezitati sa va bucurati cu incredere de aceste prajiturele delicioase! Doza de indulgenta este binemeritata si chiar benefica.😊
Intrebari frecvente despre macarons
Iata raspunsuri la cele mai populare intrebari despre prepararea macarons:
I: De ce se crapa macarons dupa coacere?
R: Crapaturile apar de obicei din cauza unui aluat prea moale, care nu a facut pelicula inainte de cuptor. Asigura-te ca ai obtinut spuma tare si lasa aluatul la uscat 30-60 minute.
I: De ce ies macarons cu varf ascutit sau „coada de castor”?
R: Acest lucru se intampla daca aluatul este prea moale si curge in timpul coacerii. Mixeaza spuma mai mult pentru fermitate.
I: Cum pot evita formarea pielitei la macarons?
R: Pielita apare din cauza umiditatii excesive. Lasa aluatul la uscat mai mult timp, verifica temperatura cuptorului si deschide usa pentru abur in primele minute.
I: Cat timp se pastreaza macarons?
R: In frigider in cutie inchisa, macarons proaspete tin pentru 1 saptamana. Congelate in pungi cu vid, se pastreaza pana la 6 luni.
I: Se pot face macarons fara faina de migdale?
R: Da, se pot inlocui migdalele cu alte nuci sau seminte macinate fin. Amandinele de obicei nu functioneaza la fel de bine.
Sper ca aceste raspunsuri va sunt de folos pentru ca macarons sa iasa perfect de fiecare data! Spor la treaba si pofta buna!😊🧁