In BucătărieOuă tradiționale scoțiene, rețeta pas cu pas

Oua traditionale scotiene, reteta pas cu pas

Salutare din nou, dragi prieteni ai gastronomiei! 👋 Sunt extrem de entuziasmata sa va intalnesc din nou pe blogul meu dedicat pasionatilor de arta culinara. Astazi v-am pregatit o surpriza deosebita – o reteta savuroasa si originala de scotch eggs, cunoscute si sub denumirea de oua scotiene. 🥚

Aceste scotch eggs sunt mai mult decat o simpla gustare – ele reprezinta o traditie culinara britanica autentica, unde gustul intens si texturile variate se imbina in mod armonios. Fiecare ou fiert este infasurat cu grija intr-un strat de carne de porc tocata fin, imbogatit cu condimente alese, apoi invelit intr-o crusta de pesmet crocant. Finalul? O prajire perfecta pana cand scotch eggs capata o culoare aurie si o textura irezistibila. 😋

Aventura noastra culinara de astazi ne va ghida prin fiecare pas necesar pentru a recrea aceasta delicatesa chiar in confortul bucatariei voastre. Nu numai ca veti invata cum sa preparati aceste minunatii, dar va voi impartasi si o serie de sfaturi valoroase pentru a va asigura ca rezultatul final va fi absolut desavarsit.

Asadar, pregatiti-va ustensilele, aprindeti aragazul si sa ne apucam de gatit!

Ingrediente necesare

Pentru 2 portii generoase de scotch eggs avem nevoie de:

  • 4 oua
  • 400 gr carne tocata de porc
  • 100 gr pesmet
  • 1 ou pentru pane
  • 50 gr faina
  • sare, piper si nucsoara
  • ulei pentru prajit

Acum ca avem la indemana toate ingredientele, sa vedem cum preparam reteta pas cu pas.

Mod de preparare

  1. Fierbem ouale timp de 5-6 minute pana se umfla frumos, apoi le racorim in apa cu gheata si le curatam de coaja.
  2. Intr-o tigaie, prajim carnea tocata condimentand-o cu sare, piper si nucsoara dupa gust. Lasam sa se raceasca.
  3. Intindem pe o foaie de hartie un strat subtire din carnea fiarta, apoi asezam ouale deasupra. Le infasuram complet astfel incat sa obtinem un strat uniform in jurul fiecarui ou.
  4. Trecem fiecare ou prin faina, ou batut si pesmet, cel putin de 2 ori pentru un strat gros si panura crocanta.
  5. Incalzim bine uleiul intr-o cratita mai adanca si prajim scotch eggs cate 4-5 minute pe fiecare parte pana prind o culoare aurie.
  6. Dupa ce au capatat o crusta frumoasa si rumeneasca pe toate partile, le scoatem si le punem pe hartie absorbanta ca sa intre uleiul in exces.
  7. Servim imediat, fierbinti si aromate, alaturi de sosul preferat! Pofta buna!
Citește si...
Placinte cu carne ramasa - Un deliciu irezistibil pentru intreaga familie!

😎 Scotch eggs sunt ideal de servit la o petrecere sau drept snack rapid. Acum ca stim cum se prepara, haideti sa vedem cateva trucuri geniale pentru un rezultat perfect!

Oua traditionale scotiene, reteta pas cu pas

Sfaturi si trucuri

Pentru oua scotiene reusite care sa va uimeasca musafirii, tineti cont de aceste sfaturi de aur:

✔ Verificati intotdeauna prospetimea oualor punandu-le in apa rece – ouale proaspete se vor scufunda, cele mai vechi vor pluti la suprafata.
✔ Galbenusurile trebuie sa fie dense, bogate, chiar putin lichide in centrul oului pentru certitudinea prospetimii.
✔ Carnea aleasa necesita ceva grasime pentru textura frageda dupa gatit. Alegem porc, vita sau un amestec de carne tocata cu pana la 20% grasime.
✔ La final, desfacem un ou ca sa ne asiguram ca albusul si galbenusul au textura perfecta, nici prea solide nici prea lichide. Daca e necesar, prelungim sau scurtam timpul de prajire.
✔ Evitam excesul de condimente care risca sa acopere gustul fin al oualor.
✔ Nu lasam niciodata scotch eggs pane prea mult timp inainte de prajire, altfel pesmetul se inmoaie si se desprinde.
✔ Folosim o tigaie mai adanca care sa permita scotch eggs sa pluteasca in ulei si sa se rumeneasca frumos si uniform.

💡 Asteptam cu nerabdare sa testam impreuna aceste trucuri uimitoare pentru cea mai gustoasa experienta Scotiana! Dar inainte sa ne apucam de gatit, haideti sa discutam putin despre impactul acestei retete asupra sanatatii.

Oua traditionale scotiene, reteta pas cu pas

Valoarea energetica a retetei:

Ouale scotch traditionale sunt oua fierte invelite in carne de carnati, acoperite cu pesmet si prajite pana se rumenesc.

Citește si...
Cum și la cât timp se spală frigiderul

Valoarea energetica aproximativa pentru o portie de ou scotch:

  • Ou fiert: ~68 kcal
  • Carne de carnati (50 g): ~150 kcal
  • Pesmet (1 lingura): ~25 kcal
  • Ulei sau alta grasime pentru prajit (1 lingurita): ~100 kcal
  • Total: aproximativ 343 kcal pentru un ou scotch.

Cu toate acestea, aceasta cifra poate varia in functie de ingredientele folosite, cantitatea acestora si metoda de preparare. Daca vrei sa cunosti valoarea energetica exacta, este recomandat sa folosesti aplicatii sau programe specializate pentru a calcula continutul caloric prin introducerea ingredientelor specifice retetelor tale.

Beneficii si atentionari

Nu pot sa nu recunosc, scotch eggs reprezinta fara indoiala o adevarata bomba calorica. 💣 Consumate cu moderatie insa, pot constitui o gustare ocazionala savuroasa chiar si in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Pe langa proteinele valoroase din oua, scotch eggs contin o multime de grasimi si calorii din carne tocata, ou si ulei. De aceea, nu sunt recomandate persoanelor care tin cura de slabire sau celor cu probleme cardiovasculare.

In schimb, consumul ocazional de 1-2 scotch eggs pe saptamana satisface pofta de dulce si aduce senzatie de satietate, fiind tolerat de majoritatea adultilor sanatosi. Ideal ar fi insotite de salate proaspete si fructe pentru un aport generos de vitamine, fibre si minerale antioxidante.

Acum ca stim toate amanuntele despre savuroasa reteta Scotiana, haideti sa clarificam impreuna si alte nedumeriri frecvente:

Intrebari si raspunsuri despre scotch eggs

Este indicat sa consum scotch eggs in timpul unei diete?

Din pacate nu. Scotch eggs sunt extrem de calorice si bogate in grasimi, de aceea trebuie evitate complet pe perioada curelor de slabire.

Citește si...
Cotlet napolitan argentinian (Milanesa a la Napolitana)

Se pot prepara si cu alte tipuri de carne in afara de porc?

Cu siguranta! Carnea de pui, vita, curcan sau chiar amestecul de carne tocata sunt variante la fel de gustoase. Textura si aspectul final vor fi putin diferite.

Care este cea mai buna metoda de a pastra scotch eggs proaspete pentru mai mult timp?

Ideal ar fi sa ii consumam imediat dupa ce au fost gata, in timp ce sunt inca calzi si crocanti. Daca totusi dorim sa-i pastram 1-2 zile maxim, ii depozitam intr-un vas ermetic, la frigider.

Se pot include scotch eggs intr-o alimentatie sanatoasa

Consumul frecvent nu este recomandat, insa 1-2 bucati pe saptamana pot reprezenta o gustare delicioasa in cadrul unei alimentatii echilibrate, variate, bogate in legume si fructe proaspete.

😊 Sper ca v-au fost utile toate informatiile acumulate azi despre traditionalele scotch eggs! Astept cu nerabdare sa-mi impartasiti impresiile si experientele voastre sau alte nelamuriri pe care le aveti despre aceasta celebra reteta Scotiana.

Va imbratisez cu drag si va urez pofta buna! La gatit! 😙👩‍🍳

Retete asemanatoare:

Sara Iacob
Sara Iacob
Sara Iacob este o jurnalistă dedicată, specializată în nutriție și gătit, cu o experiență solidă în jurnalism și o educație aprofundată în domeniul alimentației sănătoase. Combinând pasiunea pentru gastronomie cu cunoștințele de nutriție, ea oferă articole și reportaje de înaltă calitate, furnizând informații precise și practice. Având și competențe de bucătar profesionist, Sara conduce ateliere de gătit și seminarii interactive, îndrumând familiile spre un stil de viață sănătos și echilibrat. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și practică, articolele ei ajutând la îmbunătățirea calității vieții cititorilor prin sfaturi utile legate de alimentație, gătit, și organizarea eficientă a vieții de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...