Va place gustul placintelor crocante si aromele invaluitoare ale branzei sarate? Atunci, reteta de azi este o adevarata incantare pentru papilele gustative! Pateurile cu branza sunt un deliciu culinar care va cuceri inimile tuturor, de la cei mici la cei mari. Pregatite cu dragoste si ingrediente proaspete, aceste bucatele de rai sunt ideale pentru a fi savurate la micul dejun, la pranz sau chiar ca gustare delicioasa.
Ingrediente si cantitati:
Aluat:
- 450 g faina de grau
- 300 g smantana fermentata
- 100 g unt
- 2 oua
- Sare (dupa gust)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
Umplutura:
- 500-600 g branza sarata
- 2-4 oua (in functie de cat de uscata sau moale este branza)
Suplimentar:
- 2 galbenusuri pentru uns
Cum sa pregatiti reteta de Pateuri cu Branza
Primul pas in pregatirea acestor deliciosi pateuri este aluatul. Este esential sa il faceti cu o zi inainte, pentru a-i permite sa se odihneasca si sa capete o textura desavarsita.
- Intr-un bol mare, amestecati untul, smantana si o priza de sare pana obtineti un amestec omogen.
- Adaugati cele doua oua si amestecati bine.
- Cerneti faina si bicarbonatul de sodiu intr-un bol separat, apoi adaugati-le treptat peste compozitia de unt. Nu adaugati toata faina deodata, deoarece in functie de calitatea acesteia, este posibil sa nu fie nevoie de intreaga cantitate. Amestecati bine pana obtineti un aluat omogen si elastic. Daca considerati ca mai este nevoie de faina, adaugati restul cantitatii.
- Infoliati aluatul si puneti-l la rece in frigider. Veti fi uimiti de cat de usor de lucrat va deveni dupa ce a stat la rece.
Pentru umplutura, urmati acesti pasi simpli:
- Intr-un bol separat, sfaramati branza cu furculita.
- Adaugati ouale (numarul variaza in functie de cat de uscata sau moale este branza – 2-4 oua) si amestecati bine pana obtineti o compozitie omogena.
- Adaugati sare dupa gust, in functie de cat de sarate doriti sa fie pateurile.
Acum ca aveti aluatul si umplutura gata, este momentul sa le asamblam:
- Scoateti aluatul din frigider si impartiti-l in doua parti egale. Puneti o jumatate inapoi la rece.
- Luati cealalta jumatate si intindeti-o pe un blat usor infainat, formand un strat subtire.
- Decupati discuri de aproximativ 8-10 cm diametru.
- Puneti o lingura de umplutura de branza in centrul fiecarui disc si indoiti marginile catre centru, formand un „coltunas”.
- Sigilati marginile cu ajutorul unei furculite.
- Asezati pateurile in tava, pe hartie de copt, si lasati-le la rece pentru cel putin 30 de minute.
- Dupa ce au stat la rece, ungeti-le cu galbenus batut.
- Coaceti-le in cuptorul preincalzit la 190-200°C (in functie de cuptorul dvs.) timp de 15-20 de minute, pana cand capata o culoare aurie-rumenie apetisanta.
- Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin inainte de a le transfera pe un gratar de patiserie.
Informatii despre reteta
Informatie | Valoare |
---|---|
Numar de portii | 30 de pateuri |
Timp total de preparare | Aproximativ 60 de minute |
Valori nutritionale per portie* | – Calorii: 220 – Proteine: 8g – Carbohidrati: 20g – Grasimi: 12g |
*Valorile nutritionale sunt estimate si pot varia in functie de ingredientele si cantitatile exacte utilizate.
Sfaturi si trucuri pentru Pateuri cu Branza de Neuitat
- Personalizati umplutura: Experimentati cu diverse sortimente de branza pentru a obtine arome unice. Branza de vaci, cascavalul sau branza topita sunt optiuni excelente.
- Adaugati verdeata: Puteti adauga putina ceapa verde tocata, marar sau patrunjel proaspat in umplutura de branza pentru un plus de prospetime si aroma.
- Forma artistica: Jucati-va cu forma pateurilor. In loc de discuri, puteti incerca forme dragute, precum stele sau inimi, pentru a le face si mai atragatoare.
- Glazura suplimentara: Pentru o crusta si mai crocanta, ungeti pateurile cu putin ou batut sau lapte inainte de a le coace.
Beneficii si Avertismente pentru Sanatate
Pateurile cu branza sunt o sursa excelenta de proteine si calciu, datorita branzei si oualor din compozitie. Totusi, trebuie consumate cu moderatie, deoarece contin si grasimi saturate.
Atentie la cei cu intolerante la lactoza sau alergii la oua sau lapte – aceasta reteta nu este recomandata in aceste cazuri. De asemenea, persoanele cu diete restrictive ar trebui sa evite sau sa adapteze reteta conform nevoilor lor.
Intrebari si Raspunsuri despre Pateuri cu Branza
I: Pot folosi branza dietetica sau light pentru a reduce aportul caloric?
R: Da, puteti opta pentru branza dietetica sau light pentru a reduce continutul de grasimi si calorii al retetei. Totusi, aveti grija deoarece branza light tinde sa fie mai uscata, deci poate fi nevoie sa adaugati putin lapte sau smantana pentru a obtine o consistenta mai cremoasa.
I: Pot pregati aluatul cu o zi inainte si a doua zi sa fac umplutura?
R: Desigur! Aluatul este recomandat sa fie pregatit cu o zi inainte pentru a-i permite sa se odihneasca si sa capete o textura desavarsita. Umplutura se poate prepara chiar in ziua in care veti coace pateurile.
I: Pot congela pateurile dupa ce le-am copt?
R: Da, pateurile cu branza se pot congela foarte bine dupa ce au fost coapte. Lasati-le sa se raceasca complet, apoi puneti-le in pungi sau cutii ermetic inchise si congelati-le. Cand doriti sa le consumati, dezghetati-le la temperatura camerei sau incalziti-le usor in cuptor sau in cuptorul cu microunde.
I: Pot folosi un alt tip de smantana in loc de smantana fermentata?
R: Smantana fermentata este recomandata pentru aceasta reteta deoarece adauga o aroma si textura specifice aluatului. Totusi, puteti folosi smantana dulce sau chiar iaurt gras ca inlocuitor daca nu aveti smantana fermentata la indemana.