Bun venit la acest articol despre reteta delicioasa de carne de porc in sos de rosii cu cartofi!
Daca esti pasionata de gatit ca mine, cu siguranta vei fi incantata sa afli cum poti prepara aceasta reteta gustoasa, simpla si rapida. Carnea de porc suculenta, inabusita incet intr-un sos de rosii picant cu cartofi, este preparatul perfect pentru un pranz sau cina in familie.
Ingrediente necesare pentru 4 portii:
- 500 g carne de porc (gat sau ceafa)
- 4-5 cartofi
- 1 ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 2 linguri piure de rosii
- 1 cutie rosii in suc propriu (conserve)
- 1 pahar apa
- sare, piper, ierburi dupa gust
- ulei vegetal pentru prajit
Cum se prepara carnea de porc in sos de rosii cu cartofi:
Inainte de toate, haideti sa vedem care sunt pasii de urmat pentru aceasta reteta delicioasa 😋
Pregatirea ingredientelor
Ca prim pas, trebuie sa pregatim ingredientele: taiem carnea in portii, curatam cartofii si ii taiem felii sau cuburi mari, tocam marunt ceapa, trecem usturoiul printr-o presa. Totul simplu si rapid!
Prajirea carnii
Apoi, incalzim uleiul intr-o tigaie sau cratita la foc mediu si prajim carnea pana se rumeneste frumos. Miroase delicios! 😊
Adaugarea legumelor
Cand carnea este rumenita frumos, adaugam ceapa si usturoiul tocate si le prajim pana ceapa devine sticloasa si aromata.
Prepararea sosului de rosii
Apoi, adaugam piureul de rosii si rosiile din cutie, pe care le zdrobim cu o lingura direct in tigaie. Amestecam bine pentru a obtine un sos delicios.
Fierberea tocanei
Acum adaugam si cartofii taiati, completam cu apa, presaram cu sare, piper si ierburi dupa gust. Amestecam, aducem la fierbere, apoi reducem focul si fierbem acoperit aproximativ 1 ora pana cand cartofii si carnea sunt fragezi.
Servire & enjoy
Iata, carnea de porc in sos de rosii cu cartofi este gata! O servim fierbinte, presarata cu ierburi sau smantana. Pofta buna! 😋
Aceasta reteta se potriveste perfect cu o salata verde sau cu legume murate. Daca vrei si mai multa aroma, poti folosi vin sau bulion in loc de apa.
Sfaturi si trucuri pentru carnea de porc in sos de rosii
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa prepari cea mai delicioasa carne de porc in sos de rosii:
- Alege o tigaie mai adanca sau o cratita cu fund gros pentru aceasta reteta, astfel incat sosul de rosii sa poata fierbe bine.
- Taie carnea in bucati de dimensiuni egale pentru o gatire uniforma.
- Rumeneste bine carnea inainte de a adauga legumele si sosul, pentru mai multa aroma.
- Adauga ierburi proaspete sau uscate precum rozmarin, cimbru, busuioc chiar de la inceputul gatirii. Vor parfuma delicios carnea.
- Poti gati aceasta reteta lent, la foc domol timp de 2-3 ore pentru o carne si mai frageda si gustoasa.
- Daca vrei un sos si mai intens, adauga piure sau pasta de tomate in loc de rosii taiate. Se va lega mult mai bine sosul.
Sper ca aceste sfaturi iti vor fi de folos pentru a prepara cea mai buna carne de porc in sos de rosii! Spor la gatit! 🧑🍳
Beneficii pentru sanatate ale carnii de porc in sos de rosii
Aceasta reteta delicioasa aduce si beneficii pentru sanatate. Iata care sunt:
- 💪 Proteinele din carne contribuie la dezvoltarea si refacerea musculara.
- 🩸 Carnea de porc contine fier, esential pentru transportul oxigenului in sange.
- 🥔 Cartofii aduc amidon, vitamine din grupa B si minerale.
- 🍅 Rosiile contin licopen, un antioxidant puternic, vitamine si minerale.
- 😊 Consumata cu moderatie, aceasta gustoasa tocana poate sustine o alimentatie echilibrata.
- 🚨 Evita insa excesul de grasimi si sare daca ai probleme cardiace sau de hipertensiune.
Intrebari frecvente despre reteta de carne de porc in sos de rosii
Se poate congela carnea de porc in sos de rosii?
Da, se pot congela fara probleme. Este recomandat sa portionezi tocana in recipiente sau pungi pentru congelator si sa o consumi in maxim 3 luni.
Se pot inlocui rosiile cu bulion sau apa?
Da, se poate inlocui o parte din rosii cu bulion pentru mai multa aroma. Important e sa pastrezi si cateva rosii pentru textura si aspect.
Merge carnea de porc afumata in aceasta reteta?
Da, merge foarte bine. Da un gust special retetei. Poti experimenta si cu costita sau pastrama de porc.
Cat de condimentat trebuie sa fie acest preparat?
Dupa gust! Poti adauga mai multa sau mai putina boia afumata, ardei iute sau alte mirodenii, in functie de preferinte. Copiii sau persoanele sensibile la condimente vor aprecia varianta mai blanda.
Sper ca aceste raspunsuri te-au ajutat. Spor la gatit si pofta buna!