In BucătărieRețeta originală a unei lasagna cu carne tocată

Reteta originala a unei lasagna cu carne tocata

Lasagna este una dintre cele mai populare si versatile retete italiene care a cucerit gusturile din intreaga lume. Cu combinatia ei delicioasa de foi de paste cu carne tocata suculenta, branza si sos tomatat, lasagna ofera un amestec perfect al texturilor si gusturilor. In acest articol vom dezvalui o reteta traditionala pentru o lasagna delicioasa cu carne tocata, asa cum o prepara adevaratii bucatari italieni.

Lasagna este fara indoiala unul dintre cele mai indragite feluri de mancare ale bucatariei italiene. Originara din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, lasagna s-a raspandit in toata Europa in evul mediu, iar in prezent este pregatita si savurata pe tot mapamondul. Consistenta sa cremoasa, precum si echilibrul perfect dintre sarat, dulce si acrisor, fac din lasagna un fel de mancare cu adevarat unic si incantator.

Chiar daca ingredientele de baza – foile de paste, sosul de rosii, carnea tocata si branza – sunt aceleasi, exista o multitudine de variante de umpluturi si moduri de preparare care dau nastere la retete originale. In acest articol vei gasi reteta traditionala pentru o lasagna cremoasa cu umplutura de carne tocata. Lasand la o parte variantele mai moderne, vom arata cum se prepara o lasagna adevarata, asa cum o gateau si servau bucatarii italieni din vechime.

Este o reteta care necesita rabdare si implicare, dar rezultatul merita tot efortul. Cu putin antrenament, vei putea prepara o lasagna delicioasa care sa-ti uimeasca familia si prietenii!

Reteta originala a unei lasagna cu carne tocata

Ingrediente

Pentru o tava standard de lasagna de aproximativ 30×20 cm vei avea nevoie de urmatoarele cantitati:

Pentru foitele de lasagna

  • 500 g foi de lasagna proaspete sau uscate
  • 50 g unt pentru uns tava
  • 100 g parmezan ras pentru suprafata
Citește si...
Cotlet napolitan argentinian (Milanesa a la Napolitana)

Pentru umplutura de carne

  • 800 g carne tocata (vita si porc in proportie 50/50)
  • 600 ml sos de rosii
  • 3 cepe albe mari
  • 2 morcovi medii
  • 4 catei de usturoi
  • 150 ml vin rosu sec
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • 1 varf de cutit ardei iute macinat

Pentru sosul bechamel

  • 1 l lapte
  • 100 g faina
  • 100 g unt
  • Sare, piper negru proaspat macinat
  • Nucsoara rasa

Unelte necesare

  • Tigaie sau cratita de dimensiuni medii
  • Forma patrata sau dreptunghiulara pentru copt lasagna, de aproximativ 30×20 cm
  • Spatula de lemn pentru amestecat
  • Cutit de bucatarie ascutit
  • Razatoare sau robot de bucatarie pentru tocat/maruntit legumele
  • Sita sau tifon pentru strecurat

Pasii prepararii

Reteta originala a unei lasagna cu carne tocata

Pentru o lasagna perfecta, urmeaza cu atentie acesti pasi de preparare:

1. Pregateste sosul bechamel

Bechamelul este baza oricarei lasagne reusite.

  • Intr-o cratita, pune laptele la fiert impreuna cu sare, piper si nucsoara dupa gust. Cand da in clocot, ia imediat de pe foc, acopera si lasa deoparte.
  • Topete untul intr-o tigaie. Adauga faina si prajeste 1 minut, amestecand continuu. Nu lasa sa se arda!
  • Strecoara laptele cald peste amestecul de faina si unt. Pune pe foc mediu si gateste, amestecand in permanenta, pana se ingroasa. Fii atent sa nu ramana cocoloase. Odata ingrosat, ia de pe foc si lasa deoparte.

2. Pregateste umplutura de carne

Umplutura suculenta de carne da savoare si consistenta lasagnei.

  • Taie ceapa, morcovii si usturoiul marunt. Caleste legumele 7-8 minute in putin ulei intr-o tigaie.
  • Adauga carnea tocata si prajeste 10 minute, pana ce se rumeneste.
  • Adauga vinul si lasa sa fiarba 2-3 minute pana se evapora.
  • Pune sosul de rosii, sarea, piperul si busuiocul. Gateste la foc mic 30 minute.
  • ** Verifica consistenta** si zdrobeste cocoloasele mai mari. Lasa umplutura sa se raceasca.
Citește si...
Delicioșii macarons cu ciocolată albă - rețeta pas cu pas pentru prăjituri franceze

3. Asambleaza lasagna

Acum punem totul cap la cap pentru a obtine savuroasa lasagna.

  • Unge cu unt o forma dreptunghiulara pentru copt.
  • Pune un strat de foi de lasagna pe fundul formei.
  • Acopera cu o portie din sosul bechamel si intinde uniform cu o lingura.
  • Adauga o portie din umplutura de carne si niveleaza.
  • Acopera cu un alt strat de foietaje de lasagna.
  • Alterneaza straturile in aceasta ordine pana umpli forma.
  • Pentru ultimul strat foloseste mai mult sos bechamel pentru o suprafata perfect neteda. Presara parmezan ras.

4. Cofteaza lasagna

  • Acopera forma cu folie de aluminiu si coace in prealabil 20 minute la 180°C.
  • Scoate folia si mai coace 20 minute pentru a se rumeni.
  • Lasa sa se raceasca 10 minute inainte de a portiona.

Sfaturi utile

Pentru o lasagna perfecta, tine cont de aceste sfaturi:

  • Alege foietaje de lasagna de calitate, care nu se rup usor. Poti folosi atat variante proaspete, cat si uscate.
  • Carnea de vita si porc tocata marunt asigura o textura ideala a umpluturii. Nu folosi carne prea grasa.
  • Taie legumele uniform si nu le gati prea mult inainte de a adauga carnea.
  • Sosul bechamel nu trebuie sa fie prea lichid, ci cremos si onctuos.
  • Alterneaza straturile uniform ca inaltime pentru o cocere egala.
  • Cofteaza lasagna acoperita pentru a nu se usca prea tare la suprafata.
  • Lasa lasagna sa stea 10 minute dupa ce o scoti din cuptor pentru a se stabiliza.
  • Poti adauga si alte ingrediente in umplutura, precum ciuperci, spanac, etc.
  • Serveste imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor pentru experienta maxima de gust.

Concluzie

O lasagna delicioasa cu carne tocata precum cea originala italiana necesita timp si rabdare, dar merita efortul pentru o experienta culinara autentica. Acum ca ai reteta completa si sfaturile necesare, poti experimenta singur pentru a gasi varianta ideala pentru tine si familia ta. Lasagna ramane unul dintre felurile de mancare cele mai indragite, versatile si satisfacatoare ale bucatariei italiene. Cand este facuta dupa reteta traditionala, lasagna cu carne tocata este o adevarata desfatare culinara. Pofta buna!

Citește si...
Reteta autentica pentru pogacil ardeleneşti cu jumari

Astept parerile voastre despre acest articol si va invit sa impartasiti propriile voastre retete de lasagne delicioase in sectiunea de comentarii de mai jos.

Sara Iacob
Sara Iacob
Sara Iacob este o jurnalistă dedicată, specializată în nutriție și gătit, cu o experiență solidă în jurnalism și o educație aprofundată în domeniul alimentației sănătoase. Combinând pasiunea pentru gastronomie cu cunoștințele de nutriție, ea oferă articole și reportaje de înaltă calitate, furnizând informații precise și practice. Având și competențe de bucătar profesionist, Sara conduce ateliere de gătit și seminarii interactive, îndrumând familiile spre un stil de viață sănătos și echilibrat. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și practică, articolele ei ajutând la îmbunătățirea calității vieții cititorilor prin sfaturi utile legate de alimentație, gătit, și organizarea eficientă a vieții de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...