Dragi gurmanzi, astazi va invit sa descoperim secretele retetei traditionale de gulas unguresc. 🇭🇺 Mirosul imbietor care se revarsa din oala mare cu gulas imi readuce aminte de copilarie si de mesele de duminica in familie.
Gulasul are o istorie indelungata, datand inca din secolul al IX-lea, cand a fost preparat pentru prima data de catre ciobanii maghiari. Initial considerat mancare pentru saraci, gulasul a ajuns treptat sa fie privit ca felul national al Ungariei.
Ei bine, haideti sa vedem care sunt secretele unei retete autentice de gulas unguresc, pentru a va bucura de aceasta explode de aroma acasa, alaturi de cei dragi! 🥣
Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 kg pulpa de vita (se poate inlocui cu alte tipuri de carne)
- 1 kg cartofi
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri boia de ardei dulce
- 2 foi de dafin
- 0,5 l apa
- 1 lingura vin rosu sec
- sare, piper dupa gust
Cum se prepara gulasul unguresc: pasii de urmat
- Se spala bine carnea de vita si se taie in cubulete mici. Se prajeste in untura sau ulei pana capata o culoare aurie.
- Se curata ceapa si se taie rondele. Se adauga peste carnea prajita impreuna cu ardeiul gras taiat inele. Se calesc pentru 2-3 minute.
- Se adauga boiaua de ardei dulce si se amesteca bine cu carnea.
- Se toarna apa si se lasa la fiert circa 15 minute. Apoi se adauga vinul si frunzele de dafin.
- Se curata cartofii, se taie cubulete si se adauga deasupra carnii. Se acopera vasul si se lasa la fiert la foc mic.
- Din cand in cand se amesteca usor. Se fierbe pana cartofii si carnea sunt fragezi.
- Spre final, se potriveste de sare si piper dupa gust.
Iata ca in doar cativa pasi simpli veti obtine un delicios gulas unguresc! 😋 Acum ca stiti reteta de baza, va invit sa descoperiti si alte variante precum pörkölt sau tokan.
Spor la gatit!
Sfaturi si trucuri pentru cel mai gustos gulas
Pentru un gulas perfect, iata cateva sfaturi care va vor face viata mai usoara:
- Carnea se taie intotdeauna in cubulete mici, astfel incat sa se patrunda bine de condimente.
- Nu uitati de untura sau ulei atunci cand prajiti carnea, pentru culoarea si aroma.
- Cartofii nu trebuie fierti prea mult, altfel se vor dezintegra. Verificati in furculita daca sunt gata.
- Pentru o textura cremoasa, se poate adauga smantana in gulas spre finalul gatitului.
- Daca doriti un sos mai intens, lasati gulasul la foc mic dupa ce a dat in clocot, pentru a se concentra.
- Condimentele se adauga treptat, gustand dupa fiecare adaugare de boia sau sare.
- Optional, puteti orna gulasul cu verdeturi proaspete cum ar fi patrunjel sau marar tocat marunt.
Cu aceste secrete in buzunar, va veti bucura de un gulas delicios, ca la carte! Pofta buna! 😀
Beneficii si atentionari pentru gulasul unguresc
Gulasul are si cateva beneficii pentru sanatate, datorita ingredientelor sale.
- Carnea de vita este o sursa excelenta de fier si proteine.
- Cartofii aduc amidon, vitamina C si potasiu.
- Ceapa si usturoiul au proprietati antibacteriene.
- Ardeiul gras este bogat in vitamina C.
- Boiaua aduce antioxidanti benefici.
Totusi, cateva precautii ar trebui avute in vedere:
- Limitati consumul de sare pentru cei cu tensiune arteriala crescuta.
- Atentie la boia daca aveti probleme gastrice.
- Nu lasati mancarea la temperaturi improprii pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare.
- Consumati cu moderatie daca urmati un regim, din cauza caloriilor.
In concluzie, consumat cu masura, gulasul poate fi o mancare traditionala gustoasa si nutritiva pentru intreaga familie. Spor la preparat si pofta buna!
Intrebari frecvente despre gulasul unguresc
u003cstrongu003eCe fel de carne este recomandat pentru gulas?u003c/strongu003e
Cea mai utilizata este carnea de vita, insa se pot folosi si carne de porc, pui sau vitel. Important este sa fie o carne mai grasa, pentru textura.
u003cstrongu003eIn ce consta diferenta dintre gulas si pörkölt?u003c/strongu003e
Gulasul clasic este o supa gustoasa de carne cu legume, in timp ce pörkölt este mai dens, asemeni unei tocanite.
u003cstrongu003ePot inlocui boiaua cu alt condiment?u003c/strongu003e
Da, se poate inlocui cu un mix de piper, chili si alte mirodenii dupa preferinte. Boiaua insa aduce aroma specifica.
u003cstrongu003eCe fel de vin se potriveste la gulas?u003c/strongu003e
Un Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir sec si corpolent se vor potrivi de minune. Evitati vinurile albe sau dulci.
u003cstrongu003eCat se fierbe carnea pentru gulas?u003c/strongu003e
Carnea are nevoie de circa 1-2 ore de fiert, la foc mic. Cartofii se adauga spre final, cand carnea este deja frageda.
u003cstrongu003eCum fac sa ingros sosul de gulas?u003c/strongu003e
Lasati vasul destulat acoperit dupa ce a dat in clocot, pentru ca lichidul sa se evapore si sosul sa se ingroase.
Sper ca v-am clarificat cele mai importante nelamuriri despre aceasta gustoasa reteta traditionala. Spor la gatit si pofta buna!