Friptura de vita cu sos de branza poate fi punctul culminant al oricarei seri, de la o cina romantica pana la o petrecere prietenoasa. Pregatirea unei astfel de retete nu este deloc dificila, mai ales daca urmati pasii si recomandarile de mai jos.
Ingrediente necesare pentru o friptura de vita delicioasa
Pentru a pregati o friptura de vita gustoasa veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- Muschi de vita – 2 kg. Alegeti o bucata proaspata, de calitate superioara, cu putina grasime marmorata pentru gust si fraged.
- Smantana grasa – 100 ml. Adaugati cremozitate sosului.
- Branza albastra (de exemplu, Dorblu) – 100 grame. Branza blue va da o aroma puternica.
- Sare – 1 lingurita. Pentru potentarea gustului carnii.
- Piper negru proaspat macinat – 1 lingurita. Condimenteaza si aromatizeaza carnea.
- Mustar uscat macinat – 1 lingurita. Adauga un gust usor picant.
- Cimbru, rozmarin si oregano macinate – cate 1 lingurita. Ierburi aromatice pentru parfum.
Pregatirea condimentelor si marinarea carnii
Marinarea inainte de gatire este esentiala pentru o friptura de vita frageda si gustoasa. Iata pasii:
- Intr-un castron, amestecati toate condimentele uscate: piper negru, mustar, cimbru, rozmarin si oregano.
- Cu ajutorul amestecului de condimente, frecati bine carnea pe toate partile. Acoperiti bucata intreaga de carne cu condimentele.
- Inveliti carnea in folie alimentara si lasati-o la macerat peste noapte la frigider. Daca grabiti procesul, o puteti tine la marinat 2-3 ore la temperatura camerei.
- Scoateti carnea din frigider cu 30 de minute inainte de gatit pentru a se apropia de temperatura camerei.
Pregatirea cuptorului si coacerea fripturii
Pentru o coacere uniforma si controlata, urmati acesti pasi:
- Preincalziti cuptorul la 160 de grade Celsius. Temperatura joasa va asigura o coacere lenta.
- Asezati carnea pe o tava unsa cu unt. Astfel nu va adera de tava.
- Condimentati din nou carnea cu sare pe ambele parti inainte de gatire.
- Introduceti tava in cuptorul incins si coaceti timp de 90 de minute. Intoarceti carnea dupa prima jumatate de ora.
- Scoateti tava din cuptor si acoperiti carnea cu un strat de folie de aluminiu. Lasati sa se odihneasca 15 minute.
Prepararea sosului cremos de branza
Pentru un contrast perfect de gust si textura, pregatiti sosul astfel:
- Radeti branza albastra pe razatoare sau taiati-o cubulete mici.
- Mixati branza cu smantana grasa intr-un blender pana obtineti un amestec cremos.
- Condimentati cu piper proaspat macinat. Dupa gust, puteti adauga si sare.
- Optional, pentru un sos si mai cremos, incorporati 100 ml smantana cruda batuta spuma.
Taierea si servirea fripturii de vita
Pentru prezentarea finala eleganta, urmati acesti pasi:
- Taiati friptura in felii subtiri, pe diagonala fibrelor. Astfel va fi mai frageda.
- Aranjati felii pe farfurii incalzite, turnati generos sosul deasupra.
- Serveste imediat, in timp ce carnea este calda si suculenta!
- Garnisiti cu cartofi piure, orez alb sau varza calita. Completeaza perfect gustul fin al carnii.
Sfaturi & trucuri pentru o friptura de vita perfecta
Pentru rezultate maxime, tineti cont de urmatoarele:
- Alegeti o bucata de carne proaspata, de calitate, cu marcaj Angus sau Hereford.
- Nu economisiti la condimente! Folositi numai proaspete, pentru gust maxim.
- Marinarea indelungata in condimente este cheia pentru fragezime si aroma.
- Temperatura joasa si timpul indelungat de coacere garanteaza o friptura suculenta.
- Lasati carnea sa se odihneasca dupa ce o scoateti din cuptor pentru a-si pastra sucul.
- Taiati impotriva fibrelor pentru felii delicate ce se topesc in gura.
Urmand aceste sfaturi, veti obtine cu siguranta o friptura delicioasa, demna de un restaurant! Va invitam sa testati aceasta reteta rafinata la dumneavoastra acasa si sa ne impartasiti impresiile in comentarii. Petreceti momente de neuitat alaturi de cei dragi, cu ajutorul bucatariei gustoase!
Va dorim pofta buna!