In BucătărieSupa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata

Supa de pui ca la bunica – reteta traditionala aromata

Supa de pui este nelipsita din bucataria traditionala romaneasca. Aroma ei imbietoare, gustul satisfacator si consistenta cremoasa ne aduc aminte de mesele copilariei petrecute in casa bunicii.

In acest articol, va voi arata cum sa preparati acasa o supa de pui la fel de delicioasa precum cea de la bunica. Vom trece prin alegerile ingredientelor, tehnicile de gatire si sfaturile care va vor ajuta sa obtineti cea mai gustoasa supa.

Detalii reteta

Reteta traditionala de supa cremoasa de pui ca la bunica are la baza cateva secrete importante.

In primul rand, este esentiala alegerea carnii de pui de cea mai buna calitate. Se recomanda pieptul sau pulpele cu os si piele, deoarece acestea vor elibera gustul si consistenta in timpul fierberii. Carnea trebuie sa fie proaspata, nu congelata.

Legumele care dau baza gustului sunt obligatorii: morcovii, ceapa, telina si usturoiul. Ele trebuie curatate, spalate si taiate marunt, cubulete sau rondele.

Pentru arome, nu uitati de patrunjelul si cimbrul proaspete, piperul boabe si foarte important, cateva fire de atenticul romanesc – leusteanul. Completati cu sare dupa gust.

Iata care sunt cantitatile pentru 4 portii:

  • 500 g piept de pui cu os si piele
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 2 radacini telina
  • 3 catei usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura cimbru
  • 1 legatura leustean
  • 8-10 boabe piper
  • 2 litri apa
  • Sare dupa gust

Acum ca stim care sunt ingredientele, sa trecem la actiune!

Citește si...
Pere cu brânză albastră (blue cheese). Rețeta incredibil de gustoasă ce îmbină dulcele cu săratul.

Cum se prepara reteta de supa cremoasa de pui ca la bunica

Supa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata
Supa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata 3

Pentru inceput, punem la fiert intr-o oala 2 litri de apa.

Cand apa a luat prima fiarta, adaugam carnea de pui. Este ideal sa folosim pieptul cu os si piele, lasat in bucati mari, de circa 100 g fiecare. Astfel se va elibera mai multa savoare in supa. Lasam la foc mic 20-30 minute.

Intre timp, curatam si taiem legumele: ceapa si usturoiul marunt, morcovii si telina cubulete medii. Le adaugam peste carnea fiarta si lasam sa dea in clocot inca 15-20 minute. Luam spuma care se formeaza la suprafata.

Condimentam cu boabe de piper, sare dupa gust si legatura de leustean. Lasam la foc mic 10 minute, pana ce legumele sunt moi. Luam din nou spuma de la suprafata.

La final, adaugam legaturile de patrunjel si cimbru si lasam 1-2 minute sa se incalzeasca fara sa clocoteasca. Ierburile isi pastreaza astfel mai bine aroma.

Gustam supa si corectam gustul cu sare si piper. Putem adauga si zeama de lamaie daca este necesar sa echilibram aroma.

Supa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata
Supa de pui ca la bunica - reteta traditionala aromata 4

Sfaturi si trucuri pentru o supa de pui perfecta

Pentru a obtine aceeasi supa delicioasa de pui ca la bunica acasa, iata cateva sfaturi importante:

  • Foloseste intotdeauna carne de pui proaspata, nu congelata. Carnea congelata isi pierde din gust si consistenta.
  • Taie legumele intr-o marime potrivita, nu prea mare, pentru a fi gata uniform. Rondelele sau cubuletele medii sunt ideale.
  • Condimenteaza cu piper boabe intregi. Aromele se elibereaza treptat in supa.
  • Nu lasa supa sa fiarba prea mult, doar cat sa se inmoaie legumele. Clocotul prelungit distruge savoarea.
  • Adauga ierburile aromatice numai spre final, ca sa-si pastreze prospetimea.
  • Serveste imediat ce este gata. Cu cat sta mai mult, cu atat supa se incarca si isi pierde din aroma.
Citește si...
15 Sosuri pentru coaste de porc grozave

Respectand aceste sfaturi veti obtine o supa cremoasa si gustoasa, care va aduce aminte de copilarie prin aroma ei imbietoare!

Beneficii pentru sanatate si atentionari

Supa de pui traditionala este un preparat sanatos si hranitor. Carnea de pui este slabă în grăsimi și bogată în proteine de calitate superioară. Legumele aduc vitamine, minerale si antioxidanti.

Totusi, cei cu intolerante sau alergii trebuie sa evite ingredientele problematice, cum ar fi usturoiul sau glutenul din faina pentru pane. De asemenea, cei cu boli cardiace sau renala ar trebui sa limiteze consumul de sare.

Supa poate fi adaptata si persoanelor cu diete speciale, inlocuind ingredientele dupa necesitati. Cu supervizare medicala, majoritatea o pot consuma fara probleme ca parte a unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

Intrebari si raspunsuri despre supa de pui

  • Cat timp se fierbe supa de pui?
    Se recomanda 30-40 minute total, din care 20 minute carnea, apoi 10-15 minute legumele pentru inmoaire uniforma.
  • Se poate face supa de pui si din pulpe sau aripioare?
    Da, orice parte de pui este buna, ideal cu os si piele pentru mai multa aroma. Se poate combina piept cu pulpe sau aripioare.
  • E buna supa reincalzita a doua zi?
    Nu la fel de gustoasa. E recomandat sa o consumi imediat dupa ce a fost gatita, cand isi pastreaza cel mai bine aroma.
  • Poate fi facuta supa de pui si la slow cooker?
    Da, reteta de baza ramane aceeasi. Se pune totul la slow cooker pe low 6-8 ore. Rezultatul este fin si gustos.
  • Se ingroasa supa daca fierbe prea mult?
    Da, daca lasi prea mult la foc se evapora apa si supa se ingroasa. Se remediaza adaugand putina apa si amestecand bine.
Citește si...
Rețeta originală a unei lasagna cu carne tocată

Sper ca v-au fost de folos toate detaliile despre prepararea supei delicioase de pui ca la bunica. Nu ezitati sa testati si sa adaptati reteta cu ingrediente si condimente preferate. Spor la gatit!

Sara Iacob
Sara Iacobhttps://vavedem.ro/autor/sara-iacob/
Sara Iacob este o jurnalistă dedicată, specializată în nutriție și gătit, cu o experiență solidă în jurnalism și o educație aprofundată în domeniul alimentației sănătoase. Combinând pasiunea pentru gastronomie cu cunoștințele de nutriție, ea oferă articole și reportaje de înaltă calitate, furnizând informații precise și practice. Având și competențe de bucătar profesionist, Sara conduce ateliere de gătit și seminarii interactive, îndrumând familiile spre un stil de viață sănătos și echilibrat. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și practică, articolele ei ajutând la îmbunătățirea calității vieții cititorilor prin sfaturi utile legate de alimentație, gătit, și organizarea eficientă a vieții de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...