Dulceata de dovleac este un preparat delicios si savuros care lumineaza orice zi de iarna. Dovleacul are o dulceata naturala care se potriveste perfect cu condimente precum scortisoara sau portocalele, dand nastere unor gustari calde si aromate.
Am experimentat cu diverse combinatii de mirodenii si fructe pentru a gasi cele mai aromate retete de dulceata de dovleac. Le-am impartit in 3 categorii: simpla, cu ghimbir si cu portocale si lamai. Indiferent care iti starneste pofta, esential este sa folosesti un dovleac bun, coapta frumos si dulce.
Hai sa aruncam o privire la ce ingrediente avem nevoie si cum putem prepara acasa dulceata de dovleac ca la bunica. Cred ca dupa ce incerci aceste retete nu vei mai cumpara niciodata dulceata din magazin.
Dulceata simpla de dovleac
Dovleacul si zaharul sunt folosite in cantitati egale in aceasta reteta de dulceata – astfel incat gustul va fi echilibrat, iar dulceata va rezista mult timp. Dulceata naturala a dovleacului nu va da un gust prea dulce. Pentru a adauga un plus de aroma calda de iarna, am pus scortisoara si anason stelat. Rezultatul este o dulceata parfumata, perfecta pentru sezonul rece.
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de dovleac, fara coaja si fara seminte, taiata cubulete
- 1 kg zahar
- 1 baton scortisoara
- 1 lingurita anason stelat
Mod de preparare:
- Pune cubuletele de dovleac intr-o cratita impreuna cu zaharul si lasa la macerat 3 ore.
- Adauga scortisoara si anasonul. Pune cratita la foc mic.
- Cand incepe sa dea in clocot, lasa sa fiarba 5 minute, apoi ia de pe foc.
- Lasa dulceata sa se raceasca complet.
- Pune din nou cratita la foc mic pana dulceata incepe sa clocoteasca, apoi ia imediat de pe foc.
- Toarna dulceata in borcane sterilizate.
Dulceata de dovleac cu ghimbir
Ghimbirul se imbina perfect cu fructele in dulceata – nu le ascunde gustul natural, ci le ofera o savoare proaspata, perfecta pentru sezonul rece. Puteti folosi o lamaie obisnuita sau una aromata, de tip iranian, care are o nota de brad. Important – aceasta reteta este potrivita in special pentru dovleacul cu aroma fina de nuca.
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de dovleac cu aroma de nuca, fara coaja si seminte, taiata bucati
- 50 g ghimbir proaspat, ras
- 1 kg zahar
- 1 lamaie, taiata felii cu coaja
Mod de preparare:
- Curata dovleacul de coaja si seminte. Taie bucati mari.
- Taie lamaia impreuna cu coaja felii.
- Curata ghimbirul si da prin razatoarea fina.
- Treci dovleacul si lamaia prin masina de tocat.
- Amesteca pulpa de dovleac, lamaie, ghimbir ras si zahar intr-o cratita.
- Pune cratita la foc mic si lasa compozitia sa fiarba 15 minute.
- Lasa sa se raceasca si pune in borcane sterilizate.
Dulceata de dovleac cu portocale si lamaie
Utilizand portocale si lamai in dulceata de dovleac veti obtine nuante delicioase de portocaliu si un gust nou. Reteta poate avea variatii in functie de soiurile de citrice folosite, asa ca va recomandam sa experimentati pe tot parcursul iernii pentru a gasi combinatia preferata.
Ingrediente:
- 700 g pulpa de dovleac, fara coaja si seminte, taiata cuburi de 2 cm
- 350 g portocale, taiate cubulete cu tot cu coaja
- 350 g lamai, taiate cubulete cu tot cu coaja
- 700 g zahar
- 1 l apa
Mod de preparare:
- Curata dovleacul de coaja, seminte si taie cuburi de 2 cm.
- Taie portocalele si lamaile cubulete, cu coaja.
- Pune dovleacul si citricele intr-o cratita, acopera cu apa si fierbe 40 minute pana se inmoaie cojile.
- Zdrobeste cu un pasator direct in cratita.
- Adauga zaharul si fierbe inca 30-40 minute pana obtii un sirop gros.
- Verifica consistenta turnand o picatura pe farfurie – daca ramane sant, e gata.
- Pune in borcane sterilizate, inchide etans si lasa sa se raceasca.
- Pastreaza la rece, la intuneric.
Sfaturi si trucuri pentru o dulceata de dovleac perfecta
Pentru o dulceata de dovleac delicioasa si aromata, iata cateva sfaturi care te vor ajuta:
- Alege un dovleac dulce, de preferat o varietate precum Hokkaido, pentru ca are multa pulpa si putine seminte. Evita dovlecii aposi care au mai putin gust.
- Scoate coaja dovleacului inainte de a-l taia pentru a elimina orice urma de amareala. Indeparteaza cu grija si semintele.
- Taie dovleacul in cuburi mici sau dati-l pe razatoare pentru ca zeama sa se elibereze mai repede in timpul fierberii.
- Cantitatea de zahar trebuie sa fie aproximativ egala cu greutatea pulpa de dovleac pentru un gust echilibrat. Poti adauga miere sau zahar brun pentru note caramelizate.
- Condimentele precum scortisoara, ghimbirul sau coaja de portocala/lamaie trebuie adaugate in timpul fierberii pentru a-si putea elibera aroma.
- Fierbe dulceata la foc mic, mestecand periodic, pana cand lichidul se ingroasa si capata consistenta unei sirop. Asta poate dura 30-60 minute.
- Pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate, inchide imediat si raceste complet inainte de a depozita la rece.
Urmand aceste sfaturi, vei obtine o dulceata de dovleac delicioasa, perfecta pentru clatite, iaurt sau ca topping pentru prajituri. Spor la gatit!
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Dulceata de dovleac este o modalitate delicioasa de a beneficia de proprietatile nutritive ale dovleacului. Iata ce efecte pozitive poate avea:
- Este bogata in vitamina A din betacaroten, importanta pentru vedere, piele si sistem imunitar.
- Contine vitamina C care sustine absorbtia fierului si vitaminele din complexul B.
- Are fibre solubile care ajuta la digestie si senzatia de satietate.
- Mineralele precum potasiu, fosfor si magneziu controleaza tensiunea arteriala.
- Nu contine grasimi si are putine calorii, fiind o alternativa dietetica la gemurile traditionale.
Trebuie totusi sa ai in vedere ca dulceata are un continut ridicat de zaharuri din adaosul necesar pentru conservare. Consumul exagerat poate duce la probleme precum carii dentare sau cresterea in greutate. Pentru un efect maxim de sanatate, enjoy it in moderation!
Intrebari frecvente
- Se poate face dulceata de dovleac in cuptor? Da, se poate coace dovleacul taiat cuburi in cuptor cu putina apa si zahar, resulting in dulceata cremoasa.
- Cat timp se pastreaza dulceata de dovleac? Pastrata corect la rece in borcane inchise etans, dureaza pana la 12 luni. Verifica intotdeauna integritatea inainte de deschidere.
- Ce soiuri de dovleac sunt potrivite pentru dulceata? Cele mai aromate sunt Hokkaido, dovleacul muscat sau cel butternut. Evita dovlecii aposi.
- Dulceata de dovleac poate fi dietetica? Da, se poate reduce semnificativ continutul de zahar inlocuind cu indulcitori precum mierea sau stevia.
- Ce altceva se poate adauga in dulceata? Sunt recomandate scortisoara, ghimbir, vanilie, coaja de portocale sau lamai. Poti experimenta!