Atunci cand gatiti, este important sa folositi trucuri de bucatarie care fac intregul proces mai usor si mai accesibil. Unele trucuri sunt atat de banale, dar au un impact atat de mare, incat le vei folosi destul de repede. Iata cateva trucuri de bucatarie de care nu stiai si care te vor ajuta sa faci totul mai repede si mai corect.
Trucuri de bucatarie pe care nu le stiai inca
In bucatarie, eficienta si buna practica sunt esentiale pentru rezultate perfecte. Chiar daca unele obiceiuri culinare sunt mereu aceleasi, exista totusi o serie de trucuri care te pot ajuta sa faci lucrurile mai repede si mai bine. Mai jos vei gasi cateva trucuri de bucatarie care te vor ajuta.
Adaugati un cub de unt in apa pentru paste
Pastele sunt o masa rapida, bogata in carbohidrati, care are un efect pozitiv asupra dietei tale daca sunt consumate cu moderatie. In ciuda usurintei de preparare, fiecare detaliu conteaza atunci cand vine vorba de gustul preparatului. De aceea, bucatarii experimentati folosesc un truc simplu. Adaug un cub de unt in apa in care fierb pastele. Untul face ca pastele sa nu mai faca spuma si sa se gateasca uniform.
La fel de important pentru aroma autentica a pastelor este sa NU speli pastele dupa ce le-ai gatit. In caz contrar, sosul pe care il adaugati ulterior nu se va lipi de paste si mancarea nu va fi gatita corespunzator.
Daca doriti ca pastele sa aiba o consistenta fina si placuta, o lingura de suc de lamaie in apa clocotita va va ajuta.
Friptura nu poate fi strapunsa cu furculita sau cutitul
S-ar putea sa credeti ca metoda de verificare a carnii cu un cutit sau o furculita este o metoda obisnuita si de inteles in procesul de gatit. Dar se pare ca este una gresita.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata ce friptura a fost intepata, in ea exista gauri prin care se pot scurge sucurile produse in timpul procesului de gatire. Carnea gatita nu mai este la fel de frageda si suculenta si se usuca mai repede dupa ce este scoasa din cuptor.
Daca friptura nu a fost prajita, trebuie lasata sa se odihneasca cateva minute dupa ce a fost gatita, inainte de a fi taiata in felii. Astfel se pastreaza sucurile din interior si carnea ramane proaspata.
Se recomanda utilizarea clestilor de gatit pentru fripturi sau preparate la gratar.
Adaugati intotdeauna sare in apa in care gatiti ouale
Un truc foarte util, mai ales in timpul sarbatorilor de Paste. Adaugarea de sare in apa in care se fierb ouale ajuta foarte mult. Asta pentru ca intareste coaja oualor si previne craparea lor in timpul fierberii.
Daca nu aveti sare la indemana, o lingura de otet poate ajunge la acelasi rezultat.
Folie de aluminiu pe cozile de banane
Un truc din ce in ce mai des intalnit in bucatarie: acoperirea cozilor de banane cu folie de aluminiu ajuta fructele sa se pastreze mai bine timp de cateva zile.
Acest lucru se datoreaza faptului ca folia de aluminiu incetineste procesul de coacere a bananelor si asigura pastrarea acestora timp de mai multe zile.
Tot ce trebuie sa faceti este sa acoperiti cozile cu bucati mici de folie de aluminiu. In acest fel, creati o bariera care reduce eliberarea de etilena, gazul care face ca bananele sa se coaca mai repede.
Bananele raman proaspete mai mult timp si, de asemenea, contribuiti la reducerea risipei alimentare.
Alte trucuri utile in bucatarie care va ajuta sa economisiti timp si bani
In final, am pregatit o serie de trucuri rapide care te ajuta sa economisesti timp si bani in bucatarie:
Tocatorul de lemn, care este prea des folosit fara a fi curatat, degaja mirosuri neplacute. Pentru a indeparta mirosurile si resturile mici de mancare, frecati tocatorul de lemn cu sare grunjoasa. Lasati-o sa actioneze timp de cel putin 15 minute. Apoi frecati tocatorul cu o jumatate de lamaie si lasati-l sa se usuce. Mirosurile neplacute vor disparea rapid.
Legumele verzi, cum ar fi patrunjelul, mararul sau arpagicul, vor ramane verzi mai mult timp daca sunt depozitate corect. Taiati o mica parte din capatul tulpinii si puneti verdeturile intr-un recipient cu apa. Asezati o punga de plastic peste coroana de frunze si legati o sfoara in jurul coroanei. Acest truc va pastra verdeturile proaspete timp de cateva zile.
Daca vrei sa spumezi laptele, dar nu ai un blender sau o cana electrica, poti folosi o metoda mai simpla. Umpleti un borcan mic pana la jumatate cu lapte. Inchideti bine capacul si agitati pana cand volumul de lapte s-a dublat. Apoi scoateti capacul si puneti borcanul in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Spuma de lapte este potrivita pentru un cappuccino sau o cafea cu lapte.
Daca faceti chiftele, veti avea nevoie de pesmet, un ingredient esential. Dar ce te faci daca nu ai pesmet la indemana? Simplu! Folosesti cateva felii de paine prajita rasa. Acestea pot fi un bun inlocuitor, cu o aroma potrivita.
Tot dintr-un borcan gol de crema de ciocolata puteti face o bautura calda. Trebuie sa torni lapte fierbinte in pahar. Apoi amestecati cu o lingura. Reziduurile de ciocolata se vor desprinde de pe peretii paharului si va veti alege cu o crema de ciocolata delicioasa si calda.