Ingrijirea unghiilor reprezinta o parte importanta a rutinei zilnice de infrumusetare pentru multe femei. Unghiile frumoase si sanatoase sunt semne ale unei ingrijiri adecvate si contribuie la o imagine ingrijita si increzatoare.
Cu toate acestea, in jurul ingrijirii unghiilor circula si o serie de mituri care pot crea confuzie. Unele obiceiuri populare cu privire la ingrijirea unghiilor chiar pot fi daunatoare pe termen lung.
Iata care sunt principalele mituri despre ingrijirea unghiilor pe care nu ar trebui sa le mai crezi:
Mituri legate de cresterea unghiilor
1. Daca tai des unghiile, ele vor creste mai repede
Acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri legate de cresterea unghiilor. Cresterea unghiilor este determinata in primul rand de factori genetici, nu de cat de des le tai.
Taierea frecventa a unghiilor poate duce in timp la subtierea si slabirea lor, facandu-le mai predispuse la rupt. Deci nu grabi cresterea taind excesiv, ci ai rabdare si respecta ritmul natural.
2. Unghiile mai tari cresc mai repede
Un alt mit legat de viteza de crestere este acela ca unghiile mai tari si groase cresc mai repede. In realitate, textura unghiilor (duritate, grosime) nu are nicio legatura cu cat de repede cresc acestea.
Unghiile cresc cu o anumita rata pentru fiecare persoana, determinata genetic si de starea generala de sanatate. Deci nu poti accelera cresterea prin fortifierea unghiilor.
Mituri despre produsele de ingrijire a unghiilor
3. Gelul de unghii este daunator pentru unghii
Gelul UV este adesea asociat cu efecte negative asupra unghiilor. Insa, atunci cand este aplicat si indepartat corect, gelul UV nu deteriorareaza unghiile.
Problemele apar atunci cand gelul este indepartat incorect, smulgand stratul superior al unghiei. De aceea, alege un tehnician experimentat, foloseste produse de calitate si urmeaza intocmai indicatiile pentru ingrijirea unghiilor dupa gel.
4. Unghiile au nevoie sa „respire”, asa ca nu ar trebui lacuite
Un alt mit popular este ideea ca unghiile trebuie sa ramana nelacuite pentru a „respira”. Insa, unghiile nu au functii respiratorii, fiind alcatuite in principal din cheratina.
Lacul de calitate poate chiar proteja unghiile, actionand ca un strat protector care previne deshidratarea. Renuntarea complet la lac nu face decat sa lase unghiile mai vulnerabile.
5. Oja permanenta sau gelul deterioreaza unghiile
Oja permanenta sau gelul nu sunt in sine daunatoare, daca sunt aplicate si indepartate corespunzator. Probleme pot aparea doar in cazul indepartarii inadecvate, care poate deteriora unghia.
Pentru a preveni orice probleme, alege oja/gelul de calitate, aplicate de un tehnician bun, si ingrijeste corespunzator unghiile dupa aceea. Evita sa smulgi oja de pe unghii si foloseste solutii speciale pentru indepartare.
Mituri legate de intarirea si cresterea unghiilor
6. Mancand gelatina iti va intari unghiile
Un mit des intalnit este acela ca gelatina intareste unghiile, deoarece contine proteine (colagen). Insa, sanatatea unghiilor depinde de mai multi factori, nu doar de aportul de proteine.
O dieta echilibrata, bogata in minerale si vitamine este mult mai eficienta pentru unghiile puternice decat doar consumul de gelatina.
7. Este necesara o pauza intre aplicarile de gel UV/acril
Unele persoane cred ca trebuie lasata o pauza intre diferitele aplicari de gel UV sau acril, pentru a lasa unghiile sa „respire”. Insa, nu exista dovezi stiintifice ca ar fi necesare pauze intre aplicari.
Atata timp cat unghiile sunt ingrijite corespunzator, gelul sau acrilul pot fi reaplicate fara probleme imediat dupa indepartarea aplicarii anterioare.
8. Este bine sa intaresti unghiile cu pasta de dinti
Pasta de dinti contine fluor care intareste smaltul dintilor, insa pe unghii efectul fluorului nu este similar. Pasta de dinti poate chiar usca si irita cuticulele, in loc sa intareasca unghiile.
Pentru intarirea unghiilor, mizeaza pe vitamine, uleiuri esentiale si produse speciale fortifiante pentru unghii. Evita metodele neconventionale, neconfirmate stiintific.
Alte mituri populare despre ingrijirea unghiilor
9. Este bine sa indepartezi cuticulele
Indepartarea cuticulelor cu clestisorul sau prin impingerea lor intensa nu face decat sa le traumatizeze si sa creeze portite de intrare pentru bacterii.
In schimb, imbaiaza cuticulele pentru a le inmuia, apoi impinge-le usor spre spate cu un betisor de lemn. Foloseste uleiuri pentru cuticule pentru a le mentine flexibile.
10. Este indicat sa folosesti balsam sau lotiuni pe post de baza pentru oja de unghii
Unele persoane cred ca aplicarea unui balsam sau a unei lotiuni inaintea ojei ajuta la o durata mai mare a culorii. Insa, aceste produse creeaza un strat care poate impiedica aderenta optima a ojei.
Mai bine aplici o baza speciala pentru unghii inaintea ojei, pentru o fixare mai buna. Fii atenta si la tipul de oja pe care il folosesti, pentru o rezistenta mai mare la sifonare.
Concluzie
Ingrijirea optima a unghiilor necesita rabdare si evitarea miturilor care pot face mai mult rau decat bine. Nu grabi artificial cresterea lor, nu elimina total produse precum lacul de unghii si alege intotdeauna produse de calitate aplicate de profesionisti.
O dieta echilibrata si vitaminele pot contribui mai mult la sanatatea unghiilor decat remediile miraculoase promovate uneori. Iar ingrijirea regulata si delicata este cea mai buna cale catre unghii frumoase si puternice.
Acum ca stii care sunt principalele mituri populare legate de ingrijirea unghiilor, poti lua decizii informate pentru o manichiura de succes. Impartaseste acest articol cu prietenele tale pentru a contribui la demontarea miturilor si la adoptarea unor obiceiuri optime de ingrijire a unghiilor.